Svar på frågor om friaviljan,Gud & orättvisor samt det universala kretsloppet

Frågor som ställdes utifrån mitt svar på ett ämne som fanns på ett Blogg :

1 : Angående fri vilja så tycker jag det där låter lite konstigt. Om gud finns bakom allt som sker så behöver vi ju ingen fri vilja? Och har vi en fri vilja så kan ju inte gud ligga bakom allt som sker? Antingen är viljan FRI, eller också är den inte det..”                                                              

2 : Om gud finns bakom allt som sker.. Om gud är en kärleksfull förälder..? Hur förklarar du att en treårig tjej, som enligt alla definitioner, är ”fri från synd” diagnostiseras med leukemi?  

3: Om det är en del i det levande kretsloppet som du är så stolt över så förstår jag bara inte..

 Visst ”Gud” är allt, inget kan existera utan Gud. Men existens är inte samma som nåt som styr. Gud är orsaken men inte verkan. Det skulle Gud kunna vara om Gud hade velat men av kärlek till sin skapelse låter Gud den vara. Kärlek innebär att man låter något, någon har en egen vilja, bestämmer själv.

Styr man, tvingar man sin vilja på något och någon finns ingen frihet. Det finns kristna som fasar över tanken att Darwin skulle ha rätt, att vi människor har utvecklats under miljon tals år tills vi har blivit självständiga tänkande varelser. Detta kan jag inte förstå. De vill tror att Gud skapade man och kvinnan, djur och allt annat levande som färdiga produkt. Det är inte kärlek. Vore det som de påstå skulle jag som du och ropa ut min förbannelse därför att Gud skulle vara orsaken bak om att en treårig tjej drabbas av leukemi.  

Detta skulle betyda att alla fel i människans DNA m.m. är pga att Gud hade gjort det så.  Något skapat, färdig produkt. t.ex. ett universum som lagts ut som en pussel är dött. Naturlagen ”fria viljan” kräver passivitet. Förmågan att se men inte röra.

Fast, för att inte allt bara ”rinner ut i sanden” krävs vissa lagar, reglar för att hålla en viss ordning i kaoset. I universum finns naturlagarna som styr över den ”fria viljans” utveckling. På den mänskliga planen behövs sådana också. 

Gud har haft ett ansvar att införa en ”naturlag” även på denna nivå och har infört sin kärlek för att rädda människan från undergång, så att människan inte blir som så många andra de levande varelser som funnit här på vår jord. Som har blivit till dvs utvecklats under miljontals år för att sedan dör ut.  

Skillnaden mellan oss och de är att vi har fått förmåga att kunna tänka, resonera. Blivit tillräcklig ”intelligenta” för att kunna ta emot kärlekens naturlag. En lag, ett bud som är endast vägledande, något som man kan välja följa eller inte.

Men som skapelsen i övrigt är ”det” som bryter mot  ”lagarna”, som inte kan eller vill låta sig styras av dessa,  dömd att ”dö”, att gå under, brytas ner, försvinner för att resterna sedan blir något annat.

T.ex. en Galax som pga ostabilitet bryter mot naturlagarna ”lever inte länge” och likaså mänskligheten som väljer att lever utan hänsyn, kärlek till sina medmänniskor är också dömd att förgöra sig själv.

Gud har förmedlat kärlekens (natur)lag till människan på olika sätt, sist var genom Jesus Kristus, då Gud för att tydligt visa sin kärlek bröt mot alla reglar och genom Jesus gjorde under för att bevisa Gud är stor, god och vill oss väl och att vi själva ska använda oss av kärlekens budskap för att skapa en stabilitet, fred och frid på vår jord så att så många som möjligt av oss människor ska kunna får det bra.

Går nåt åt skogen, är det vi som har ansvaret. Svälter människor är det inte Gud som är ansvarig,  det är vi som tillåtar det att ske.

Detta som jag har skrivit är nog inte så lätt att förstå men jag har gjort mitt bästa att svara på  frågorna, förklara hur det ligger till åtminstone hur jag har med Guds, Jesus, och den Helige Andens ledning samt mitt begränsat förstånd fått kunskap om saker och tings natur.

Jag uppskattar dessa provocerande frågor därför att de har tvingat mej att tänka, fundera, skriva om svåra ting och under denna resans gång har jag fått nya insikter som jag inte annars hade fått .

Jonathan

Se även mitt första svar som orsakade svaret ovan : (Är Guds handlande eller brist på det orsaken till onskan som finns i vår värld?28 Nov 2010)

Lämna en kommentar