Beröva Breivik hans namn, hans identitet!

 Vid olika tider i i Sveriges massmedierapportering har man använt en beteckning, en synonym för en person som är misstänkt vara skyldig för ett allvarligt brott ofta med våldsinslag. Beteckningen 29-åring har varit ofta framkommande. Därför när man läser en löpsedel och orden 29-åring finns med är det lätt att man omedvetet associera till en brottsling som brukat våld. Orden 29-åring är endast en beskrivning, en beteckning på en okänd som  egentlig inte är någon förrän han eller hon fått ett namn.

De sista veckorna har man inte kunnat undvika höra namnet på mannen som är ansvarig för 77 människors död och av dessa var 69 ungdomar. Vi har fått läsa och förfäras över hur han kallblodigt och systematiskt gick till väga när han sköt dessa unga försvarslösa människor ibland mer än en gång. Vi har fått höra om hans manifest, sett löpsedlarnas bilder på hans ansikte där han verkar nöjd över all uppmärksamhet.  Och det har han verkligen fått, vi vet hur han ser ut, delvis hur han tänker och vad han heter.

Namnet Anders Bekring Breivik eller endast Breivik är numera välkänd. Och är det inte  just det som han ville? Naturligtvis!

Många vet bestämt vad de skulle vilja göra med honom om de fick honom i sitt våld men det finns faktiskt ett bättre sätt.  Låt oss beröva honom av hans berömdhet genom att beröva honom av hans identitet. Alltså i fortsättning kallar honom för t.ex. ”den norske massmördaren”… ”Utöya barnamördaren” …. ”Utöya terrorist och barnamördaren”…..eller något annat som i några korta ord beskriver och sammanfattar brottet och brottslingen.

Han är inte värdig ett namn. Visst, skriver om brottet, tillvägagångssättet, manifestet, personen, men ger inte honom  ett namn och helst inte heller ett ansikte. Han förtjänar inte rätten att vara någon. Gör man allt detta har han förlorat allt, rätten till kändisskap, förundran, beundran och berömmelse. Han skulle för resten av sitt liv förbli och för vara som man säger på engelska ”a nobody”!  

Så, låt oss nu spärrar in Utöya barnamördarens identitet i glömskans fängelsehåla,……..kastar bort nyckeln ……… och……..hoppas att han någon gång visar han är värd att minnas  genom att be den Gud som han förnekar och de drabbades anhöriga om förlåtelse.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: