Nästan lika vackert som när Kronprinsen Fredrik och Mary samt Kronprincessan Victoria och Daniel gifte sig!

16:58

Brittiskt brudpar nu kungliga makar

 

Brittiskt brudpar nu kungliga makar. Foto: Scanpix    

Med lätt darrande stämmor gav Prins William och Kate Middleton varandra sina löften i Westminster Abbey och förklarades sedan man och hustru av ärkebiskopen av Canterbury Rowan Williams.

Därefter blev de välsignade av ärkebiskopen inför ögonen på de 1 900 gästerna i Westminster Abbey och de uppskattningsvis två miljarder tv-tittarna världen över.

På bilderna ovanifrån kunde kyrkans bänkar liknas vid en karamellaffär, tack vare alla kreativa hattar i regnbågens färger.

Ackompanjerade av kyrkklockornas jubelklang trädde brudparet ut ur Westminster Abbey och mötte folkets hyllningar. Ingen offentlig kyss hade då setts till, men paret såg betydligt mer avslappnat ut än under själva ceremonin.

Sedan vidtog kortege i öppen vagn och den nyblivna hertiginnan av Cambridge vinkade och log tillsammans med sin make när de åkte mot Buckingham Palace i centrala London där 600 särskilt inbjudna gäster väntade.

En enorm folkmassa samlades utanför Buckingham Palace för att se de nygifta träda ut på slottets berömda balkong. Prick klockan 14.30 (svensk tid) steg de ut och till folkets jubel levererade de omedelbart det alla väntat på – kyssen.

– Jag önskar att jag var Kate, men bara i dag. Jag vill inte bli drottning men det är varje flickas dröm att bli prinsessa, tyckte en av välgångsönskarna utanför slottet, den 20-åriga Kate More, enligt nyhetsbyrån AFP.

Senare i kväll blir det förstås middag – också på Buckingham Palace – och till den är 300 gäster inbjudna.

De flesta britter har fått ledigt på bröllopsdagen och dessutom är det helgdag på måndag. Många njuter av fyradagarsledigheten och en av de mest populära souvenirerna som funnits att köpa inför bröllopet är en tallrik i de brittiska färgerna med budskapet ”Thanks for the day off” (Tack för den lediga dagen).

– Det är en bra dag att vara brittisk, säger Matt som tillsamman med sina vänner Jenny Shirley och Tom följde vigseln från en storbildsskärm på Trafalagar Square i centrala London.

Vännerna betraktar sig inte som särskilt rojalistiska.

– Men man dras med i det, det är en fantastisk stämning, sade Matt till TT:s utsända.

Matt, Jenny Shirley och Tom är överens om att ceremonin blev som de förväntat sig, men att brudparet såg jättenervösa ut under själva akten.

Kate Middleton anlände till Westminster Abbey, iklädd en vit bröllopsklänning med slöja. Brudklänningen, med armar och övre liv i spets, uppges vara designad av Sarah Burton på det brittiska modehuset Alexander McQueen. Detta som en hyllning till brittisk design och McQueen, som avled i fjol.

Drottning Elizabeth hade valt en klassisk kanariegul, som matchade hennes dräkt.

Kate Middleton kommer att bli hertiginna av Cambridge efter bröllopet, meddelar Buckingham Palace. Prins William blev utsedd till hertig av Cambridge, på bröllopsdagen, en titel han förlänades av drottning Elizabeth II.

William får även fler titlar och kan nu kalla sig ”hertig av Cambridge, greve av Strathearn och baron Carrickfergus”, meddelade hovet.

 

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Jonathan Ashauer
    Maj 01, 2011 @ 20:36:42

    Håller med dej men med tanke på att det är Engelska Kungahuset är det rätt så bra. Såg du alla de roliga hattarna? Jag hade varit så frustrerad. Jag tror inte många kunde se vad som pågick med allt sånt vilket är kanske ett tecken på att för vissa människor är utseendet viktigare än hänsynstagandet!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: