Företeelsen Lars Wilks och de såkallade Muhammed-rondellhundarna 12mars10

Företeelsen Lars Wilks och de såkallade Muhammed-rondellhundarna 17 mars 2010

I fredags gick jag in på Internet och via Google för första gången såg Lars Wilks teckningar som ska föreställa Muhammed som en rondellhund.

Mannen måste vara ”lite” korkad. Att tro att han i tryckfrihetens namn kan teckna Muhammed på det viset utan att ställa till en massa problem är ganska märkligt. Det ska också poängteras att i den muslimska världen ska man inte göra bilder på Muhammed.

 Jag tror att om han på det sätt hade tecknade Jesus hade det också skapat en mycket starka reaktion bland kristna. Detta trots att vi kristna är ganska luttrade med tanke på Ecce Homo utställningen samt många andra angrepp vilka i konstens och tryckfrihetens namn har gjorts.      Att teckna Jesus som en rondellhund hade orsakat en uppståndelse och en stor själslig smärta bland de vilka upplevde att Jesus på det sättet hade smädats.

Tyvärr finns det människor som Wilks vilka ger sig på saker som har ett trygghetsvärde för många människor, utan att riktigt har någon bra förklaring varför. De verkar njuta av att skapa uppståndelse på andra människors bekostnad.

Jag kan förstå att många muslimer känner sig kränkta. Wilks har inte endast smädat Muhammed genom att påtala hans likhet som en rondellhund utan även tecknat det! 

Nu har även Expressen hoppat på bandvangen och i ”tryckfrihetens namn” publicerat bilderna igen. Jag kan inte låta bli att tro att detta främst gjordes för att sälja tidningar.                        

Varför blev så många muslimer ursinniga över dessa nidbilder?

Jag tror att det är p.g.a. att i många av de länder där Islam är den främsta religionen, har människorna inte fått samma möjligheter som i västvärlden.

De har inte kunnat gå i skolan p.g.a. att i de samhällen där de bor är det traditioner och en fundamentalistisk Islam styr. Därmed har de inte fått ta del av information som skulle hjälpa de att vänja sig med västvärldens ibland stötande sätt att uttrycka sin demokratiska frihet.

Förhoppningsvis ska alla snart få del av utbildningens möjligheter. Under tiden är många muslimer styrda av vad den lokala samt regionala och även landets styre tycker. Tycker dessa att något är fel, tycker de att Lars Wilks handlande är en skymf mot Islam så är det!

Vi kan säga att detta sätt att agera inte är det rätta, inte demokratiskt, men för inte så länge sedan, så var det även i Sverige! Den tidens kultur och styre kan i många fall liknas med det som idag finns i många islamska länder.

Kvinnor fick inte gå klädda hur som helst. Gifta kvinnor måste ha huvudet täckt. Kyrkoplikten fanns. I vissa samhälle, regioner, fanns en sträng kristendom som förtryckte både män och kvinnor. Där var det prästerskapet som dikterade vad man skulle göra, vad man fick säga, ja även hur man skulle tänka. Någon demokratiskt frihet fanns inte där.

Det finns säkert många fler likheter mellan den tidens svenska samhälle och det islamska samhället i en del länder. Varför ska vi då vara förvånade över starka reaktioner från den islamska världen?

Visst är tryckfriheten något som vi måste värna om, men jag tycker att de som använder sig av den, gömmer sig bakom tryckfriheten, också har ett ansvar! Ett ansvar att inte för egen tillfredställelse eller i andra ”friheters” namn tar på sig rätten att i onödan såra många människor genom att i trampa på deras existentiella tryggheter.

Jonathan Ashauer

Diakon i Svenska kyrkan
Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. seraph101
  Mar 25, 2010 @ 11:20:48

  ”Att teckna Jesus som en rondellhund hade orsakat en uppståndelse och en stor själslig smärta bland de vilka upplevde att Jesus på det sättet hade smädats.”

  Jag anser att det daltas för mycket med religion. Det visas för mycket respekt, av någon underlig anledning. Jag har ingen anledning att respektera någons tro bara för att det är någons tro. Om jag anser att tanken på en judisk rymdzombie är fånig, då är det så.

  Men, jag anser också samtidigt att just muslimer och islam får ta emot väldigt mycket skit helt i onödan, egentligen. Och ett intressant fenomen är tankegången att ”muslimer faktiskt får tåla lite, det handlar ju om uttrycksfrihet”, medan man absolut inte får kritisera eller skämta om judar, ”för då är man antisemit.”

  Peace.

  Svara

  • Jonathan Ashauer
   Apr 01, 2010 @ 00:15:47

   Men, jag anser också samtidigt att just muslimer och islam får ta emot väldigt mycket skit helt i onödan, egentligen. Och ett intressant fenomen är tankegången att ”muslimer faktiskt får tåla lite, det handlar ju om uttrycksfrihet”, medan man absolut inte får kritisera eller skämta om judar, ”för då är man antisemit.”

   Hej Ulf!
   Skönt att läsa att vi egentligen har en del gemensamt. Det är allt för ofta att man viftar med det antisemitiska flagan eller mycket skickligt spelar på västvärlden kollektiva dåligtsamvete så snart som man kritiserar Israel. Jag har svårt att förstå hur Israel gång på gång lyckas utnyttjar detta och därmed kommer undan starka reaktioner från länder i väst. Vi får hoppas att Obamas samt EUs starka reaktion till Israels nya bosättningsplaner i Jerusalem ska innebära en förändring och inte som vanligt endast rinner ut i ökensanden.
   Guds frid
   Jonathan

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: