Tankar kring ondska, godhet, förövaren, offret, dom och straff

Gammalt, intressant, ej färdigt, rörigt!

 Funderingar kring ondska, godhet, förövaren, offret, dom och straff   

Jonathan Ashauer Sjukhusdiakon Ängelholms sjukhus   2006-08-17

Hur är det med en förövare som utstuderat har kroppslig, själsligt eller båda förgripit sig på svaga människor?

Hur är det med personer som sätter det i system att t.ex. utnyttja, misshandla och även döda ”enkla”, svagtbegåvade mer eller mindre oskyldiga människor?

Människor vilka pga. att de inte längre behövs blivit överflödiga, ”besvärliga”, eller när de börjar bli trotsiga, olydiga, inte längre vilja göra som de blir tillsagda?

 Hur blir det när dessa onda människor efter döden möter sin Skaparen? Blir det så att de får träda in i himmelriket utan att får någon dom, straff?

Jag, utifrån min tro på en barmhärtig, kärleksfull Gud kan inte tro på ett helvete där onda människor plågas och pinas i all evighet, alltså där människor straffas.

Jag tror att onda människor straffar sig själva. Deras gärningar präglar de på ett sådant sätt att deras själar förmörkas. Det onda, negativa, nedbrytande, förstörande, mörka sidan av Kraften (”The Dark Dide of the Force” kallas det i filmen ”Star Wars”) förorenar deras personligheter, själar.             

När vi ”vanliga” ofullkomliga människor möter vår skapare ”0:as – Nollas” vi. Det onda som vi gjort vilket pga att vi inte erkänt inför oss själva och vår Gud skuggar våra själar, ”tvättas bort” i Skaparens ”Kärleks Ljus”

När mörker möter ljus försvinner mörkret. För medvetna kärlekssträvande människor är mörkret en belastning. För onda människor är det själva själen som har mörknat. Ibland är mörknandet bara delvis men ibland är det så illa att det än nästan totalt.  (besatthet?)

När kärlekens ljus träffar en förmörkad själ slukas mörkret och kvar är det ljus som trots allt finns. Hur mycket, är beroende på mängden mörker som fanns. Ingen människa är helt igenom ”ond”. Endast ondskan själv är det.

 Eftersom människan är en del av skapelsen / skaparen finns det alltid något Ljust där. En liten låga som om det får bränsle kan börja brinna,  starkare.

En ond människa är aldrig helt förlorad. Det är bara så att det finns omkring de en tjock, seg mur av mörkmateria, t.ex. hat mot sig själv och mänskligheten.

Att komma åt lågan, som trots allt finns därinne någonstans, är svårt.

Mycket kärlek och tålamod måste till för att mjuka upp detta pansar.

Möjligtvis når man aldrig under personens liv hela vägen fram, men önskan att nå dit gör att lågan börjat brinna lite starkare. Den ondas själ försvinner inte helt. Det blir en liten rest som får träda in i och blir del av det gudomliga ljuset fast något medvetenhet om att den funnits blir det inte. 

  FÖRLÅTELSE                                       

Men, så länge som de lever finns det en möjlighet för dem att sätta igång en läkningsprocess. Läkningprocessen kan endast sättas genom Bekännelse samt att be öm, ge och ta emot Förlåtelse. Så länge som man lever är det aldrig för sent att be om förlåtelse. 

Bön om förlåtelse innebär upprättelse för förövaren och offret. Offret blir ”upphöjd” får bekräftelse att hon har förövats heder, liv, mänsklighet.

Hedern, livsgnistan, människorätten får de tillbaka. De bli ”helgade” av människan och Skaparen.

 Ej färdigt

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. Ros
  Mar 15, 2010 @ 17:08:13

  Du skriver:
  När vi ”vanliga” ofullkomliga människor möter vår skapare ”0:as – Nollas” vi. Det onda som vi gjort vilket pga att vi inte erkänt inför oss själva och vår Gud skuggar våra själar, ”tvättas bort” i Skaparens ”Kärleks Ljus”

  Jag tror att när vi möter vår Skapare står Jesus framför oss (mellan oss och Gud)….och Gud ser bara Honom, Han som är ren, vit som snö. Han blir som en filter…

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: