Sann Gud och sann människa

Sann  Gud och sann människa            

Jonathan Ashauer  Skriven 090731, ändrat och publicerat 091103

 Att vara sann Gud och sann människa har tror jag en inneburit inre konflikt.

När den allsmäktige samla det gudomliga i en människa som är medveten om att Gud finns och verkar i henne blir det (tror jag) kaos.

Detta ser vi i Jesus. Ibland utstrålar han en medvetenhet om sin roll som Guds Son, en som har makt över hela skapelsen, makten att stilla stormen, gör de döda levande, där finns Guds Son, Gud i mänsklig gestalt.

 Men Jesus visar även en annan sida. Ibland är han frustrerad.  Från de bibliska berättelser ser vi hur hans ”mänsklighet” överrumplar honom.

Man skulle nästan kunna säga att han blir förvirrad, bekymrad, förbannad på denne släkte som han har kommit att frälsa. 

 När han sätts på prov kan man ana att han ibland härbärgar en vrede, en frustration som gör att han måste samla sig innan han svarar . När de kommer med kvinnan som ertappats begå äktenskapsbrott sätts han på prov.

 De lärda ville att ”mästaren” ska tala om för dem vad de ska göra. Ger de ett svar som bryter emot lagen, ett svar som kan fälla honom därför att genom svaret gör han sig högre än lagen Vad gör Jesus?

 Han böjar sig ner, sitter på huk misstänker jag, tittar inte på de som frågar, som har med glädje dragit dit kvinnan som de anklagar. Den som de slängde på marken vid Jesu fötter.

Jag anar att Jesus såg på henne. Hennes uppspärrade ögon som speglade skräck inför det vilket hon förmådde skulle hända.

 Att bli stenad av en pack hämndlystna män som vill ge igen för Jesu uppkäftighet. Hans svar satt de ”på pottkanten” Gjort de till åtlöje inför samlade, nyfikna människor.

Den som är utan synd får kasta första stenen!” Och de gick därifrån, de äldsta först. De yngre surade misstänker jag därför att Jesus tog ifrån dem chansen till lite nöje.

 (Fortsättning följer)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: