Vanligare att ta bort tatueringar

 (Se min insändare om  ”om företeelsen där det blivit vanligt att kvinnor tatuerar sig ” 05-08-31     Den finns i Insändarmappen)

Vanligare att ta bort tatueringar

Ingen vet hur många i Sverige som är tatuerade, men intresset har ökat på senare år.

Tatueringar görs med bläck och en tunn elektrisk nål. Små, små punkter formar bilderna.
De äldsta bevarade tatueringarna finns på 4 000 år gamla egyptiska mumier.
  Till Europa kom tatueringskonsten med kapten James Cook, som inspirerades under sina    resor  i Polynesien på 1700-talet.
   Ordet tatuering kommer från polynesiska ta-tao, som ungefär betyder ”märke på kroppen”.
               Källa: Nationalencyklopedin

 Alissha Loebig var sexton år när hon lät tatuera sig, trots att det inte är tillåtet förrän vid arton års ålder i USA. Hon har lagt tre år på att få bort larven på ryggen, som nu är svår att urskilja.

En taggtråd, ett ankare eller pojkvännens namn.

Nu ökar intresset för att ta bort tatueringarna som kändes rätt att göra – då. Alissha Loebig lät tatuera sig som sextonåring och har lagt tre år och tusentals kronor på att få bort den.

Den som väljer att ta bort sin tatuering måste vända sig till någon av landets privata kliniker. Sjukhusen i Stockholms läns landsting står inte för blekning av tatueringar om inte läkaren bedömer att det finns fysiska eller psykiska skäl till det.
Ändå är intresset för laserbehandling stort, enligt de fem kliniker som SvD har varit i kontakt med.
– Varje dag får vi en ny förfrågan. Det är allt från de som tatuerat sig på fyllan till personer som inte vill söka jobb med en synligt tatuering, säger Carina Udd, klinikchef på Stockholm Skincare center.

Sedan några år använder klinikerna en så kallad Q-switched YAG-laser, som spränger färgpigmenten i tatueringen utan att skada huden. Färgen tas sedan om hand av hudens städceller och filtreras i lymfkörtlarna.
Men det tar tid, och därför måste det gå två månader mellan varje behandling. För tatueringar med många färger kan det krävas upp till åtta behandlingar för cirka 800 kronor per gång. Gröntonade tatueringar är mest besvärliga att bli av med.
– Många verkar ta steget att tatuera sig utan att tänka sig för. Det är mycket svårare att ta bort en tatuering än att sätta dit en. Det tar längre tid och kostar mycket mer, säger Mia Hode, chef för Irradia laserklinik i Stockholm.

I de allra flesta fall ger behandlingen inga ärr alls, men den är inte smärtfri. – Det gör ont! I början kändes det som att dra ett rakblad över huden, säger Alissha Loebig. Hon var sexton år när hon följde med en kompis till ett tatueringsställe i Arizona i USA. Det var 1990-tal och grunge-tider, Alissha Loebigs hårfärg växlade från rosa till grön. Hon var piercad på tre ställen och en piprökande larv från Lewis Carrolls saga Alice i Underlandet över högra rygghalvan kändes just då helt rätt. – Men det gjorde fruktansvärt ont, så jag ville inte fullfölja det, berättar hon.

I dag är hon 27 år, studerar till biomedicinsk analytiker vid Karolinska Institutet och jobbar extra som servitris. På ryggen syns ett svagt mönster efter ungdomsåren. Men den visar hon sällan; hon har konsekvent undvikit både korta toppar och bikini.
I tre år har Alissha Loebig genomgått laserbehandling för att få bort tatueringen. – Det var dumt av mig att göra en så stor tatuering utan att riktigt veta vad jag ville. Jag kände till slut att antingen gör jag klart den eller så tar jag bort den, säger hon.
Hon har lagt mellan 15 000 och 20 000 kronor på behandlingarna. – Oj! Jag vill inte ens tänka på det.
Hemma har hon foton på hur larven sakta har bleknat. De bilderna vill hon visa för sina barn den dagen hon får några. Inte för att avråda dem, utan för att få dem att tänka till. – Det gäller att tänka att den ska vara där för evigt, alternativet gör ont och kostar pengar. Och så vill jag försöka få dem att fundera på hur tatueringen kommer att se ut om 30 år – för den åker sakta nedåt!

Hon tycker att tatueringar har gått från att vara rebellernas uttryck till att bli något för alla. Mammor, morfäder, vemsomhelst. Och hon har egentligen ingenting emot det. Alissha Loebig kan till och med tänka sig att skaffa sig en ny.
Men den här gången ska hon tänka igenom det en månad efter att hon har bestämt sig.
– Jag skulle kunna tänka mig en liten, diskret tatuering. En liten fjäril på vristen kanske.
                MATILDA HANSSON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: