Genom att man gör vänner av sina fiender vinner man i längden.

080520

Genom att man gör vänner av sina fiender vinner man i längden. 

Skriven av Jonathan Ashauer Ängelholm Arb.81366 Mob 0739925920

 Den sista tiden har vi fått se och höra om det hemska som har hänt i Burma, hur dess ledning har nekat hjälporganisationers humanitärt bistånd till de drygt 2 miljoner människor som lämnats i misär. Hur kan en regering ägnar sig åt en folkomröstning istället för det inhemska folkets nöd?           

Hur tänker dessa generaler som har byggt en egen huvudstad, dragit sig undan sitt eget folk?

Burma som länge styrts av en brutal militärjunta har varit måltavla för västvärldens kritik.             Men vem är dessa Generaler? Inte politiker. De har med tvång skaffat sig makten och när de har känt sig hotade har de tagit i med batonger och gevärskulor.De har upplevt sig hotade och dragit sig tillbaka, förskansat sig varifrån de har styrt därför ”därute” finns de onda.

Detta är inte första gången något sådant har hänt. Se på Nord Korea! I drygt 60 år har en tragedi utspelat sig där. Liksom i Burma, har den militära ledningen förskansat sig, samlat kring sig en jätte armé som slukat landets resurser. Folket svalt, svälter. Onödigt lidande för de vanliga nordkoreaner. 

Ett exempel till :-   Saddam Hussein, diktatorn som dödade oliktänkande irakier och förtryckte landets befolkning, hotades av bl.a. USA. Men Saddam hotade tillbaka, skulle släppa loss ”Weapons of mass destruction” på de invaderande allierade, men det fanns inga! Han bluffade!

Och till sist: –  Västvärldens huvudvärk. Israel och Palestina.   På den ena sidan av Muren finns palestinierna. Ett folk som har förtryckts i 60 år av en överlägsen fiende. På Murens andra sida finns israelerna, ett folk som måste jämt gå i rädsla för nästa självmordsbombare, raket.                                 Hatet har på båda sidor har varit grogrunden för militära/militanta fanatiker. I Palestina valdes en av Västvärlden terroriststämplad Hamasregering. På den ställdes krav, erkänn Israel eller…Inte konstigt att denna som kände sig hotad, hotade tillbaka. Ja, listan kunde göras längre.

Att som överlägsen hota diktatorer, militärregim, terroriststämpla regeringar löser inga problem, snarare förvärras de. Det finns ett betydligt enklare sätt. ”Dialog”. Alltså, att man gör vänner av sina fiender. T.ex. sträckte Israel ut handen mot palestinierna, och genom sina handlanden visade att regeringen menade alvar, skulle det så småningom bli lugnt, därför att de flesta människor på båda sidor vill ha fred och frid.

Ett tydligt exempel på detta var statschefen för ett numera upplöste Sovjetunionen Mikael Gorbatjovs vänliga gest, hans charmoffensiv mot USA, vilken löste upp många knutar. Alla på båda sidor var så glada att slippa hata och frukta varandra.

Hade USA i Saddams fall använt en vänlig ton, piska och morötter, gett honom ”hjälp” och kunskaper, hade han nog mjuknat och då kunde Irakkrisen undvikits.

Tålamod och dialog med Burmas junta samt Nord Koreas regering kunde kanske förebyggt befolkningarnas lidande. Ett artigt bemötande, hjälp och stöd från ”fienden” är i längden bästa lösning på sådana problem.

Det finns ett ordspråk  i Bibeln (ORDSPRÅKSBOKEN Kap 25 Vers 21–22)

”Om din ovän är hungrig, så ge honom att äta, och om han är törstig, så ge honom att dricka, så samlar du glödande kol på hans huvud, och Herren skall löna dig.”

Enligt min erfarenhet fungerar detta. Tänk om andemeningen i dessa ord fanns i alla länders protokoll vilket i ett spänt läge ska användas vid eventuella förhandlingar.  

 Jonathan Ashauer Sjukhusdiakon, Kd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: